Fisk

En Koi dam i Norge.Fisker… Hva er en dam uten fisk??
Fiskearter for dammen:

Fisk er etter vår mening noe man bør ha i en hagedam, da dette tilfører liv.

Fisk som er lov å holde i Norske hagedammer (Lukkede hagedammer)

Gullfisk (Carassius auratus auratus)

Kanskje den mest kjente hagedamfisken. Den stammer opprinnelig fra Kina, der den har vært oppdrettet i mer en 1000 år. Den er en nær slektning til den norske Karussen (Carissius Carissius). Finnes i mange fargevarianter, vanligst rød.

Koi (Cyprinus carpio)

Koikarpen betraktes av mange som kongen i hagedammen. Dette pga dens størrelse og spektakulære fargekombinasjoner, i tilegg til at den er svært rolig. På 1800-tallet begynte Japanerne med storslått avlsarbeide, de første koikarpene kom til Europa i slutten av 1950 årene. Selv fikk vi 2 Koi i 1976, en til Kjetil og en til Øivind. Tror dette var noen av de første som kom til Norge.

Boken «Hagedammens forunderlige verden» kan gi deg fyldige opplysninger om alle disse fiskene.

Lover og regler:

Det er lov å ha prydfisk i lukkede hagedammer. Dvs. vann fra bekker/vassdrag skal på ingen måte være tilsluttet din hagedam. Dette for å unngå spredning av uønskede/fremmede arter i Norsk fauna. Samt faren for spredning av sykdom og parasitter. Det er straffbart og vil anses som faunakriminalitet. Ta hensyn til dette slik at vi som trives med hagedam fortsatt kan nyte muligheten. Ett tips, dersom det oppstår fiskedød i din hagedam, anbefaler vi deg å dyppe den døde fisken  i klor-vann for å unngå videre spredning av sykdom.

Kontroll ved kjøp av fisk:

  • Fisken skal vise normale svømmebevegelser, den skal heller ikke stå å sture på bunnen.
  • Fisken skal ikke henge med hodet ned (Bortsett ved spising og svømming)
  • Fiskens gjellebevegelser skal være rolige, og fisken må ikke stå å snappe etter luft i overflaten. Fisken skal ikke gni seg mot bunnlaget eller andre gjennstander (klø). Dette er tegn på parasitter.
  • Fisken skal ikke ha sår, eller være blodsprengt. Dette kan være tegn på bakterieangrep. Ett sundt tegn er at fisken spiser godt og har god kroppsfassong (Ikke underernært)

Har du mye fisk fra før som du ikke ønsker å miste, anbefaler vi å ha ett karantenekar, la de gå der i min. 2 uker, se at de oppfører seg korrekt, deretter satser du en av dine gamle fisker og plasserer også denne i karantenekaret. Hvis alt ser bra ut etter nye 2 uker, er faren for sykdom redusert kraftig.
Følger du disse reglene har du mye større kjangs for å trives med denne hobbyen.

Legg igjen en kommentar