Japan Koi tur 2017

Japan 2017

Vi har vært på årets fisketur i Japan 18-25mars.
Vil du se hva vi handlet kan du se dette her.

 

I År var vi Michael, Thore, Kjetil og Øivind fra Østlandet og Jan Olav og Rune fra Vestlandet.

Tropex har handlet fisk i Japan siden 2001, men dette blir vår åttende tur for å håndplukke fisk til Norge.

 

De fleste koibøndene selger store fisk fra innhøstingen i Oktober og November, men noen som F.eks Oofuchi ikke ønsker besøk på denne tiden rett å slett fordi di ønsker tid til å sortere riktig hva som er tategoi og skal beholdes.  Disse oppdrettere åpner for salg av nisai (2år) koi på 25-45cm i slutten av Januar.

Volum salget av tosai (1år ) starter alltid i Januar, mens i mars åpner oppdrettere for håndplukking av høy kvalitet tosai.

Samtidig er det viktig å få oversikt over hvem oppdretter som har fine og friske fisk som vi vil ha hjem til Norge i April.

Vi velger derfor Mars måned også i år, som det perfekte tidspunkt og besøke oppdretterne i Niigata området for vår del.

I tillegg har vi erfart at vi kan være heldig å få til gode mengdekjøp om oppdretter ser at han brenner inne med for mange av en type.

 

Nå har vi besøkt oppdretterne mange ganger og vi får stadig hyggelige tilbakemeldinger via Ornafish. Teamet fra Norge er velkommen fordi vi oppfører oss særdeles høflig og venter på hva oppdretter vil tilby "only fore you"

Med en ubetydelig velkomstgave og litt bilder eller video visning av utviklingen på fisk vi har handlet tidligere, så blir tonen ekstra god.

Vi skal huske at koiene til disse oppdretterne har lange tradisjoner i familien og er deres stolthet.

Det er ingen hemmelighet at kjemien mellom en overhøflig Japaner og noen frempå, småfrekke, prutere fra Europa eller USA ikke slår særlig godt an her borte.

 

I tillegg til å håndplukke blir det avtalt kassekjøp etter salgs lister som oppdrettere har satt opp. Oppdrettere legger mye arbeid ved sending i å etterligne disse eksempelkassene som er på salgslistene . Disse listene blir ukentlig oppdatert og kassemix kommer å går . Denne listen kan du finne her : http://www.ornafish.com Det er bare dam og zoobutikkene som får direkte tilgang til prislistene hos oppdrettere. Dere som ønsker å kjøpe noen koi eller en kasse til dammen , må handle av butikkene som importerer . Norske prislister gjøres klare ca 15mars og vi vil fortløpende oppdatere her hvilke butikker som har bestilt i Japan med ankomst Norge 13/4 2017.

Når butikkene åpner salg etter karantene må du avtale nærmere med din butikk, men et tips her er å være rask om du skal sikre seg den flotteste koien, samtidig ser vi at kundenes smak og ønsker er veldig forskjellig.

Store fisk er ofte mulig å reservere til god pris allerede når vi er i Japan eller etter ankomst.

 

Import fra Ornafish Japan 2017 :

-Akvafisken / Moss

-Hagedammen / Stord

-Koi Rogaland /Nærbø

-Koi.no / Strandvik ( Bergen)

-Tropex / Drøbak

 

Enkelte ønsker å kjøpe hel kasse fra prisliste, men her må kjøper avtale med butikk om karantene hold osv. Tropex trenger oversikt på hvor ny fisk skal oppbevares, så vi får meldt inn riktig og sørget for at alle får fiskene levende hjem til avtalt tid og pris. Papirmølla tar Kjetil seg av og dette har han blitt god på. Fisk som ikke har kommet som avtalt eller med manglende papirer som betyr krise og økonomiske tap har vi delvis tilgode hos oss. Sist år ble det uheldigvis vekslet en kasse som skulle til Sola med en som skulle til Gardemoen. Men med stor hjelp fra Thore ble dette ryddet opp i med en lengre biltur kompensert med noen ekstra fisk fra oppdretter som hadde feilmerket boksene.

 

Når det velges koi fra listen med eksempelkasser må vi berømme oppdretterne og Ornafish i å levere minst samme kvalitet som forevist og vi ser ingen sammenheng med pris i avvik på dette . Jo større oppdretter du velger fra, jo større er sjansen for at kasse er "helt lik" eksempelkassa .

Det hender og at det legges ut kasser med " What you see is what you get"

Vi legger ved en video fra 2017 der oppdretter Aoki gjør klar tosai kasser som dette.

På slutten kan du og se et nett med noen håndplukkede fisk som også venter på avreise til han som plukket seg ut disse blant mange tusen.

https://www.facebook.com/Ornafish.Japan.Co.Ltd/videos/1256543451060701/

…..

 

Å håndplukke fiskene du liker aller best løfter hobbyen til nye høyder Har du ønske om dette så ta kontakt om hvordan dette foregår og hva vi forventer av handel på slik ukes-tur.