Dam på Gjesvær

Min hagedam i Nordkapp kommune

Jeg så annonsen deres om at dere samler ideer fra forskjellige dammer og vil gjerne dele min.

For et par år siden da jeg var på et hagesenter i Polen fikk jeg øye på en fontenepumpe. Synet fikk meg til å tenke hvor fint det ville vært å ha en slik i min hage. Jeg gikk rundt i andre hager og hagesentre for å finne inspirasjon. Dammene jeg så var flotte. De hadde flotte fisker med fargerike og frodige planter.

Da jeg kom hjem observerte jeg hvilke muligheter jeg hadde. Hagedammene jeg hadde sett var gravet ned i bakken, dette kunne bli vanskelig her, siden det var mye stor stein og mange berg på tomten.

Hvis hagedammen ikke kunne være i bakke ville hele dammen bunnfryse og alle organismene ville dø.

Det ble viktig å finne et annet konsept å bygge dammen på. Jeg kom frem til å utnytte de ressursene i hagen min. Måten å gjøre dette på skulle bli å mure en dam på en stor stein.

Dammen er laget for å kunne fjerne om vinteren. I dammen er det damfolie for å holde vannet på plass.

Det gir best utbytte å bruke sort damfolie. Den sorte folien absorberer varme fra solen og får plantene til å vokse litt fortere.

Første året hadde jeg en fontenepumpe og et par ferskvannsfisker.

Året etter bestemte jeg meg for å kjøpe planter (vannlilje attraction, blå plante og dunkjevle) for å gjøre det hele mer fargerikt. Jeg bestilte også koi fra dyrebutikken i Hammerfest. Fiskene lyste i samsvar med plantene opp dammen og gjorde det hele kjempeflott.

Om vinteren blir plantene og fiskene satt inn på et kaldere sted for å overvintre.

I denne årstiden spiser ikke fiskene mye mat.

For å holde dammen min ren bruker jeg å ta vann ut av dammen for å erstatte med nytt. Dette var viktig for å holde alger og smuss borte. I ettertid har jeg kommet frem til at dette er unødig arbeid. Det er mye mer effektivt å kjøpe et filter som gjør jobben for deg.nordkapp2nordkapp1

Legg igjen en kommentar