Gullfisk

Gullfisk_israelGullfisk

Gullfisken er den vanligste og mest hardføre fisken å ha i en hagedam. Mange har sikkert kjennskap til den fra akvarie.

Det har gjennom tid blitt fremavlet mange varienter av gullfisken, Vi vil fortelle litt om de som egner seg å ha i en norsk hagedam.

Vanlig Gullfisk

Denne kjenner man igjen ved at den har kort hale og «normal kroppsfassong»
De finnes nå i fargekombinasjonene Rød, orange, hvit og gul. også med kombinasjonene Rød og hvit som kalles sarasa gullfisk, gul og hvit har også begynt å komme.

Comet Gullfisk

har også «normal kroppsfassong» men med lang hale. De finnes nå i fargekombinasjonene Rød, orange, hvit og gul. også med kombinasjonene Rød og hvit som kalles sarasa comet gullfisk.

 

Shubunkin

Dette er en gullfisk type som opprinellig ble utviklet i Japan rundt 1900 tallet. Den har også blitt kaldt Fattigmanns koi. Årsaken til dette er nok i hovedsak at de har flere fargevarienter en den vanlige Gullfisken og som gjør at den ofte ligner litt mer på koiens fargevarianter. Den har i utgangspunktet en bBlå bakgrunnsfarge og fargene hvit, svart, rød, orange, og blå. i tillegg er har den ofte glinsende og gjennomsiktige skjell.

Den er like hardfør som vanlig Gullfisk.

 

Generelt

for alle disse typene er at de er hardføre og delvis raske svømmere som igjen gjør at de egner seg i en norsk hagedam. De er fredfulle og er ikke slemme mot hverandre. (de oppretter på en måte ikke noe revir så de har ingen ting å forsvare)

De kan bli opptil 30cm men normalen er heller 15-20cm.
De er lette få avkom på, de legger raskt egg når vanntempraturen blir ca 18grader. som oftest på grundt vann i mellom/på planter. eggene klekkes etter noen dager litt avhengig av temperatur.

 

Det er ikke så lett å se forskjell på kjønnene, men ofte så har hunnen en tykkere kropsform, når de nærmer seg «lek» får hannen hvite prikker på gjellene (kan ligne på saltkorn) Men når leken er igang er det ikke vannskelig å se hvem som er han og hunn. Hannen svømmer «febrilsk» etter hunnen og dytter ofte hunnen i siden.

 

 

Legg igjen en kommentar