Aponogeton distachyos

Aponogeton distachyos

En Afrikansk perle som greier en streng vinter

Tekst og bilder av Arne Mellum

Aponogeton distachyos tilhører aponogetonaceae familien, eller på norsk gitterplantefamilien. På engelsk heter den «Water hawtorne»
Det finnes mange vannplanter i denne slekten, blant annet noen med noen gitterlignende blader som mangler bladvev mellom nervene. Disse plantene har gitt slekten det norske slektsnavnet «gitterplantefamilien»

aponogeton_distachyus_rsHer ser vi noen A distachyos i blomst. Blomstene lukter godt og står i opptil 14 dager.   

Mange av disse artene er populære akvarieplanter, men tåler ikke vårt klima. Det gjør derimot Aponogeton distachyos. Særlig hvis de har blitt dyrket noen generasjoner i Norge, slik at de ikke får en vileperiode midt på sommeren, slik de har i Afrika.
Den er forvillet mange steder i Frankrike og Storbritania, og hjemme hos undertegnede har den overlevd ute i mange år. Selv om det kan bli -30 her på det indre Østlandet.

Det kunne vært fint å fått et norsk navn på denne planten. Noen har brukt «Gitterblad» etter familienavnet. Dette er ikke særlig godt, og vil missforstås av akvarister som kaller en annen Aponogeton dette. Det er nemlig Aponogeton madagascariensis.

aponogeton_spiretFrøplante noen dager etter spiring 3cm høy totalt    

Norsk navn?

Hva som kunne vært et godt norsk navn er jeg litt usikker på, men den ligner litt på Tjønnaks (Potamogeton natans).
Så kanskje «Afrikansk tjønnaks» kunne vært et godt navn?
Jeg kaller den heretter det, men hvis noen har et tips om et bedre navn så kom gjerne med tips.

Stell

Den trives selvfølgelig godt med mye sol og varme. Den er jo tross alt afrikaner. Så gi den en plass i dammen med mye sol og gjerne litt leire rundt rotklumpen, dette hjelper den i starten. Den kan plantes fra 15cm og ned til 100cm dybde. Hvis den skal overleve utendørs bør den plantes på 50cm eller dypere. Unge planter kan ikke settes rett ned på 100cm dybde. De trenger å vokse litt på et grunnere sted først.

Jeg er ikke glad i å plante i potter, men liker å ha et naturlig bunnlag i dammen og plante direkte ned i dette. Da har jeg heller aldri hatt problemer med å overvintre både disse plantene og vannliljer.

aponogeton_1uke14 dager etter spiring    

Til venstre over ser vi en nyspirt plante. Det er ikke vanskelig å formere disse plantene da de blomstrer om våren og utover sommeren. Frøene spirer straks og de nye plantene vokser villig.
Hvis vi ser på bildet til venstre ser vi at allerede etter 14 dager er det begynt å danne seg en liten knoll. Den lagrer næring til vanskelige tider i denne knollen. I Afrika er dette lavvannsperioden midt på sommeren, men hos oss er nok dette med på å klare å sette blomster tidlig på våren.
De nye plantene klarer seg i en dam uten hjelp hvis bunnlaget er godt, og den ikke får godt med sol.  

aponogeton_1aar1 år gammel plante    

På bildet til venstre ser vi at etter et år er denne planten vokst til en bra plante. Denne har stått på 50cm dyp, derfor er bladstilkene relativt lange. Vi kan også se at knollen er begynt å bli større. Denne vil vokse seg enda større når planten blir eldre hvis den får tilgang på næring og lys nok.

Selve bladene kan bli opptil 10cm lange og 4cm brede. Blomstene er hvite og Y formede og opptil 6cm. De lukter søtt og godt, og blir brukt i en matrett i på sydligere breddegrader. De skal være en delikatesse stekt, men jeg har aldri prøvd dette selv.

Hvis du synes planten vokser litt dårlig tross for godt med lys, så skal du dytte en næringskule ned ved røttene, da vil du se at friske og kraftig grønne blader kommer opp etter kort tid.

Vi har dyrket frem noen planter som selges gjennom Tropex nå. De er dyrket i Norge i 5 generasjoner (plantegenreasjoner) Og derfor er disse mye bedre enn importerte planter som vil gå i dvale om sommeren. Så benytt sjansen til å skaffe deg en Afrikansk tjønnaks nå. Det er kun dyrket frem et lite antall, og når disse er utsolgt vil det ikke være mulig å få tak i flere av disse norsk dyrkede før neste år.

Har du spørsmål om denne planten så send en mail til undertegnede: {akmellum@start.no}

Legg igjen en kommentar