Planter i og rundt dammen


Planter..

Både nyttige og vakre..

Uten planter blir det ikke mye til hagedam. Plantene har mange funksjoner i en hagedam:

Estetisk: En hagedam uten planter blir ganske trist.damplanter

Algebekjemping: Plantene og algene er de som fjerner nitrogenoverskuddet i en hagedam. Uten plantene vil algene overta helt, og bli en virkelig plage.

Skygge: Plantene skaper skygge i dammen for fisker.

De fleste damplanter er hardføre og trenger ikke så mye stell.
Det finnes mange vannplanter, men mange er beregnet for varmere klima. Vi i Tropex prøver å begrense vannplanteutvalget til de sortene som klarer seg over store deler av Norge. Vi tar i tilegg inn noen svært populære «tropiske» planter som må tas inn om vinteren. (Disse er merket «tropisk»)

Vi kan dele inn planter som passer til ett vannmiljø inn i 4 grupper:

Sumpplanter:Iris
Fellesnevneren for disse plantene er at de liker og stå i sumpområder/vått miljø. Noen vil bare ha fuktig jord, andre vil ha føttene i vann, mens andre kan faktisk stå ganske dypt, slik som Dunkjevle som er velkjent i og rundt norske vann og bekker.
Se våre sumpplanter som er i vår butikk

 

 

 

 

Vannplanter:Vannplante
Fellesnevneren for disse plantene er at de trives best under vannoverflaten, hvor de fleste ikke tåler luften da de vil tøke ut. De fleste inneholder også lite cellulose som medfører at de har problemer med å holde seg oppreist over vannet. Vannplanter er generelt gode til forbedring av vannkvaliteten. De gir også beskyttelse og trivsel for fiskene, samt at de selvfølgelig pynter opp vannmiljøet.

Se våre vannplanter som er i vår butikk

 

 

 

 

 

Vannliljer:Vannliljer

Dette er de mest myteoppspunnede og vakreste av alle damplanter. Det er vel selve blomsten som er det mest spektakulære, men de store flytebladene er også iøynefallende.

Se våre vannliljer som er i vår butikk

 

 

 

 

 

Flyteplanter:Flyteplante
Navnet forklarer kanskje best hvordan disse plantene er, generelt så er det planter som vokser på vannoverflaten, noen er helt frittflytende mens andre helst vil ha rotfeste mot bunnen. De fleste vil helst være i områder hvor det er rolig vann.

Se våre flyteplanter som er i vår butikk

 

 

 

Legg igjen en kommentar